dilluns, 29 de setembre del 2008

Com fer cervesa

En primer lloc cal comprar els utensilis que farem servir (sempre es pot improvitsar i fer-ho amb el que es tingui a mà, però aquí als EEUU som uns consumistes i ho comprem tot):
  • Una galleda amb tapa i forat de 25 L.
  • Un sifó per trasvessar el líquid
  • Una ampolla de 20 L.
  • Un abocador amb valvula per emobotellar
  • Taps
  • Un posa taps
Després haurem de comprar els ingredients, que variarant depenent del tipus de cervesa que es vulgui fer:
  • Ordi
  • Extracte de malta
  • Llevat
  • Lúpul
  • Sucre de blat de moro
  • Un sabó per esterilitzar que no calgui esvandir.
Avans de fer cap marranada cal esterilitzar tots els utensilis. Això és molt important, sinó la cervesa se'ns contaminarà i serà inbevible. Després cal preparar 10 litres d'aigua esteril. per fer això és bull i s'avoca dins de la galleda que hem previament esterilitzat. Deixem que l'aigua es refredi tota la nit.
L'endemà escalfem 10 litres més d'aigua. Un cop tinguem l'aigua bullint hi afegim l'ordi i deixem que bulli 30 minuts. Filtrem el líquid amb un colador fi per eliminar el gra. El gra és el que dona gust a la cervesa i un cop n'hem extret l'escencia es pot descartar. A l'aigua filtrada hi afegim l'etracte de malta, que aportarà el sucre per fer la fermentació. També afegim una part del lúpul, que ens donarà l'amargor de la cervesa. Bullim una hora més i als últims 15 minuts hi afegim més lúpul que aportarà el cos al nostre suc.
Un cop ha fet l'hora d'ebullició aboquem el líquid sobre l'aigua esteril (i freda) que vam preparar ahir. D'aquesta manera refredem de cop i evitem que l'últim lúpul que hem afegit s'amargeixi.
Deixem que la mescla es refredi fins a uns 20ºC. Aleshores afegim el llevat i tanquem la galleda deixant una sortida d'aire per tal que respiri. Aquesta mescla es deixarà una setmana reposar tot agitant de tant en tant, fins que veiem que ja no fa més bombolles. Després utilitzarem el sifó per trasvessar el líquid a l'ampolla sense agafar el llevat del fons de la galleda. Això donarà espai perquè nou llevat creixi i acabi de fermentar la cervesea una setmana més.
Quan ja portem 2 setmanes de fermentació agafem el sucre de blat de moro i el bullim amb una mica d'aigua per esterilitzar-lo. Tornem a netejar tots els recipients amb el sabó esterilitzant. Fem servir el sifó per trasvessar la cervesa de l'ampolla a la galleda sense agafar el llevat del fons. Alsehores hi afegim el sucre i remenem suaument per no oxigenar la mescla. aquest segon sucre és amb el que donarem gas a la cervesa. Per tant un cop tinguem la barreja feta podem prosseguir a embotellar (sempre amb ampolles esterils). Un cop tapades les ampolles han de reposar un mínim de 10 dies per tenir gas i els seu pic de sabor és als 2-3 mesos.
Bon profit!
Fem cervesa ! Setembre 08

2 comentaris:

XescoArechavala ha dit...

Ostres! Pinta interessant... hauria de provar a veure si me'n surto. Una de les últimes revistes d'Opcions parla del consum responsable de cervesa. Crec que per internet t'he la pots baixar!
Esperem el post de la cata de les vostres primeres cerveses!
Una forta abraçada

Cervesa Artesana ha dit...

Hola!

Hem vist que us interessava fer cervesa casolana i no hem pogut resistir-nos a comentar-vos que nosaltres, a Ca l’Arenys (www.calarenys.cat), venem maquinària pensada per a poder fer cervesa a casa! A més fem cursos i formació sobre el món que envolta la cervesa artesana!

Moltes gràcies per la vostra atenció!