dilluns, 9 de juliol del 2007

Com fer pa a Seattle (o a qualsevol altre lloc)

Una de les aficions que he adquirit aqui a Seattle és la de fer-me el meu propi pa.
No és una afició que hagi sortit del no res. Tampoc és una extensió dels meus estudis amb llevat. Ja a Sant Cugat ens el feiem amb el Xesco en els nostres moments més romàntics, davant ¨la màquina de fer pa¨. Però aquí he assolit un nou nivell. Vaig començar amb la màquina, però ben aviat vaig desobrir que la cosa millorava molt si el coïa al forn. Després de moltes probes i de comentar-ho amb altres membres del lab vaig acabar obtenint un fabulós llibre de receptes i he anat investigant, probant condicions i adaptant el meu protocol fins obtenir un fabulós pa estil xapata que és l'enveja de tot el veinat.
I aquí teniu la recepta. Com veureu és a l'americana, però és que hom s´ha d'adaptar!

Ingredients:
20 onces de farina blanca
12 onces d'aigua
1 i 1/2 culleradetes de sal
1 cullerada sopera de sucre
2 cullerades soperes d'oli
1 cullerada de llevat rapid (llevat liofilitzat)

Preparació:
Si es disposa d'una màquina de fer pa es barregen tots els ingredients amb el programa d'amassat. En cas de fer-ho manualment es barreja la sal, el sucre i el llevat amb l'aigua i després s'afegeig la farina; s'amassa com a mínim 20 minuts. Segurament caldrà afegir una mica més de farina per fer la massa consistent. El punt ideal és quan la massa és lleugerament enganxosa.
Un cop tot amassat (sigui a mà o amb la màquina) feu-ne una bola i poseu-la dintre d'un bol prèviament untat amb oli. Deixeu la massa reposar unes quantes hores a temperatura ambient (idelament 30ºC). Si heu fet la massa a la nit la deixeu fins al matí següent, en cas que ho hagueu fet al matí la deixeu fins la nit, i si l'heu fet a mitja tarda us poseu el despertador a les 5 del matí i així aprofiteu per fer una excursió. Durant aquest temps la massa haurà crescut uns 3 cops la mida inicial. Aquesta etapa és clau. Per obtenir els resultats òptims cal que no us hagueu passat amb el llevat i que la massa no sigui massa tova, altrament s'inflarà massa i perdrà consistència.
Torneu a amassar la massa perquè perdi part de l'aire. En torneu a fer una bola i la poseu de nou al bol untat d'oli. La deixeu a 4ºC (nevera) unes quantes hores més, si la poseu al matí fins la tarda i si la poseu a la nit fins al matí següent i, si us n'heu anat d'exciursió deixeu-la fins que torneu amb un nou cim a la butxaca. La raó d'aquest pas és permetre que la massa es consolidi sense que fermenti en excés.
Un cop passades aquestes hores traieu el pa de la nevera. Veureu que ha crescut una mica de nou. Dividiu la massa en tres trossos tallant-la suament amb un ganivet de serra. Amb suavitat aneu rodant cada tros fins aconseguir una forma de baguette. És molt important, en aquest pas, no manossejar molt la massa, sinó perdrieu l'aire que hi ha dintre. Deixeu reposar les baguettes sobre una plata de forn untada d'oli un parell d'hores perquè acabin de crèixer i finalment les poseu al forn a 400ºF (alerta que són ºF i no ºC !!).
Just quan poseu el pa al forn, i per evitar que es ressequi la superfície podeu tirar mig got d'aigua a les parets del forn per crear vapor i tanqueu ràpidament la porta del forn. Si ho feu així aneu alerta en no tirar aigua sobre el vidre de la prota del forn perquè se us esquerdaira (parla la veu de l'experiència).
El pa tarda uns 20 min a coure's. Veureu com s'infla i va agafant un color fantàstic. També sentireu com la cuina s'omple d'una olor sublim i que la boca se us fa aigua... uhm!! Però tingueu paciència, quan tragueu el pa del forn no us el mengeu de seguit, deixeu-lo reposar tapat amb un drap fins que es refredi suficientment com per ser tallat i menjat sense cremar-se.

I finalment un parell de consells sortits de la meva experiència:
1) no us passeu amb el llevat. Més no és millor!
2) vigileu sobretot que la massa sigui prou consistent. Millor una mica d'excés de farina que no d'aigua
3) aquest protocol és molt llarg. Fet així queda un pa deliciós increible i extraordianri, ara bé, si teniu poc temps podeu treure l'etapa del mig de 4ºC i reduir la primera fermentació a 2h.
4) si feu servir la màquina de fer pa podeu escursar, també la primera etapa de fermentació, ja que el programa de fer massa n'inclou una i a més la fa a 30ºC, la temperatura òptima.

I com que no em vull enrollar més m'en vaig a probar el pa que he fet mentres escrivia la recepta. El veureu a la foto.

BON PROFIT!!!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei company, vols dir que treballes a Seattle? No t'haurà fitxat la fàbrica panrico per exportar el bimbocao als EEUU? Jo al pis ho veia tot més fàcil. Tot a la màquina, botó de play i al matí....aquest olor característic de pa calent. un cap de setmana que tingui temps ho probo.
Una abraçada
XESCO

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Perdona que entri sense coneixa't.
M'acabes de donar la raó amb aixó que el pa és més bo fet al forn (tot el meu entorn té la panificadora pero jo de moment vaig fent sense però la veritat és que seria tot molt més fàcil si no hagués sempre d'amassar jo.... i comprar un trasto més que només utilitzaré a mitges... forn...Algun suggeriment?

Seria molt atrevit demanar-te que posessis una foto del teu pa? M'interessa...

Et passo una altre recepta de pa per si t'interessa cambiar una mica.
See you, Cristina

http://vidaculinaria.blogspot.com/2007/07/pa-hefeteig-ssser.html


Ah! i dir-te que si a dins del teu forn i poses una placa de 2,5 cm de gruix de pedra o granit, (ideal també per pizzes) s'assemblarà encara més al pà que feien els nostres "avis" en els forns de les seves masies rurals. Salut!

Anònim ha dit...

sustains welcomes obese basins aligning divisions favors landlocked reaction depended hence
lolikneri havaqatsu