diumenge, 27 de gener del 2008

Watchmen

Seguint l'exemple del Xesco, jo també m'he decidit a fer una mica de crítica literaria i a revindicar aquest art oblidat que es el còmic.
Per tots aquells que vau tenir una infància rodejada de còmics de superherois aquesta novel.la gràfica és lectura obligada. Escrita per Alan Moore i il.lustrada per Dave Gibbson, Watchmen és loa única novel.la gràfica que ha guanyat el premi Hugo, el més prestigiós dintre el món de la ciència ficció.
La història està ambientada en un món alternatiu on els superherois existèixen. És el 1985 i els Estats Units i la Unió Sobiètica estan en plena guerra freda. En aquests Estats Units els superherois han estan prohibits a causa dels seus excessos, malgrat tot alguns d'ells encara continuen en actiu il.legalment, sequrament perquè no saben fer rès més amb la seva vida. D'altres estan retirats vivint dels records dels temps passats.
De cop un antic superheroi és assassinat i un dels seus companys comença una investigació tot descobrint que algú intenta eliminar tots els superherois que encara estan vius.
A diferència dels còmics de superherois als que estem acostumats, en aquesta novel.la gràfica se'ns presenten uns pesonatges atormentats i psicòtics, molts d'ells amb idees properes al feixisme. De quina altra manera, sinó, algú podria vestir-se amb calçons i capa i dedicar-se a estomacar tots aquells que ell considera criminals.
La novel.la presenta de manera molt crua i realista com podria ser realment un món amb superherois. La història està molt ben construida i ambientada. Crec que és una lectura molt recomanable, ja no només per als que els hi agraden els còmics sinó per els qui volen descobrir bona "literatura".